Segueix-nos a les xarxes socials:

Detecten la presència d'una cuca de llum exòtica a Girona

L'espècie, que es creu que podria ser de l'Amèrica Central, emet bioluminescència durant el vol

Detecten la presència d'una cuca de llum exòtica a GironaXavier Serret.

Per primera vegada a Catalunya, aquest estiu s'ha detectat a les comarques gironines la presència d'una espècie de cuca de llum exòtica. Es tracta d'una cuca de llum d'una espècie nova o poc documentada del gènere Photinus i s'ha trobat sobretot en poblacions del Gironès, la Garrotxa i el Baix Empordà, segonsel Departament de Territori i Sostenibilitat.

La descoberta ha estat possible gràcies a dos equips científics que han treballat en la identificació d'aquesta espècie, un del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i un altre mitjançant la plataforma de participació ciutadana gusanosdeluz.

Segons el butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural, a començaments d'agost els especialistes van tenir coneixement de la presència a Sant Joan de Mollet i Flaçà de milers d'exemplars de cuques que emetien llum de forma intermitent, produint «un gran efecte lluminós nocturn».

I és que la cuca de llum exòtica detectada presenta un comportament desconegut en la fauna autòctona, ja que emet bioluminescència durant el vol.

Segons el Departament de Territori, es creu que es tracta d'una espècie originària d'Amèrica Central, i no es descarta la seva presència anterior a Catalunya per les densitats detectades aquest estiu, amb poblacions de centenars d'exemplars.

A més, alguns veïns del Gironès expliquen que ja feia almenys dos anys que s'havien adonat de la seva presència en aquest punt de la demarcació.

Encara es desconeixen els possibles efectes sobre les espècies autòctones ni la seva via d'entrada al país, però des de la Generalitat recorden que les espècies exòtiques que poden esdevenir invasores representen una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat.

Prem per veure més contingut per a tu