X
Política de Privacitat i cookies

Fem servir "cookies" pròpies i de tercers per elaborar informació estadística i mostrar-li continguts, serveis i publicitat personalitzada a través de l'anàlisi de la seva navegació. Si continua navegant accepta el seu ús. Més informació i canvi de configuració.

Besalú recupera les vares que donaven el poder als alcaldes del XIX

Troben els dos símbols darrere d'un armari i deteriorats pels anys Els bastons eren un senyal de poder judicial, militar i civil i distingien els seus usuaris com ho feien els barrets i les corbates

D'esquerra a dreta, la vara de l'agutzil, la del tinent d'alcalde i la de l'alcalde feta amb fusta de caoba d'Amèrica. - foto: ddG
23.01.2020 | 00:51 | Comarques

Les vares que havien estat senyal de poder de l'alcalde, d'un tinent d'alcalde i de l'agutzil de Besalú han estat recuperades per l'artista de la fusta Kel Domènech.

Es tracta d'un especialista en la recuperació de mobles i elements de fusta que també fa obres de creació. La presentació de les vares va tenir lloc el dissabte, dia 19 de gener, en el decurs de la festa de Sant Vicenç.

Domènech, ahir, va explicar que fins fa uns sis anys les vares havien estat perdudes i oblidades, però en un dia de neteja van aparèixer darrere d'un armari. La troballa va entusiasmar Kel Domènech que va proposar restaurar-les. Sobre la base de fotografies antigues, Domènech ha argumentat que les vares van romandre una vintena d'anys oblidades darrere de l'armari.

Això no obstant, ha explicat que, segons la forma i els elements decoratius, van ser fetes a finals del període isabelí -entre el 1860 i el 1868- i van tenir la seva màxima utilitat durant el període alfonsí -entre el 1870 i el 1915.

Es tracta dels anys de la revolució de 1868, coneguda com la Gloriosa i de la revolució republicana de 1869, amb molta presència a Besalú, de la Tercera Guerra Carlina i de la Restauració dels Borbons. Era una època en la qual els alcaldes tenien molta importància perquè els conflictes es lluitaven poble a poble i el poder i la responsabilitat dels alcaldes eren molt grans.

Alguns alcaldes d'aquell temps van ser Josep Bover (propietari i liberal-1869), Joan Collboni, Vicent Pagès, Ramon Surià (republicà-1873) i Bartomeu Casanovas (1875).

En aquell temps, eren usades per significar tant poder militar com judicial. Els alcaldes les duien a tots els actes públics i en determinats moments les feien servir, per exemple, per barrar el pas de manifestacions o processons que no havien autoritzat. També les solien mostrar al balcó en les festes. Era una època en la qual la gent portava bastó encara que no el necessités per caminar.

«Dur bastó o en el cas de l'alcalde i els regidors dur la vara era com dur barret», va explicar Domènech. És a dir, la vara i el bastó eren un senyal de distinció en un temps, en el qual la forma de vestir mostrava les capes socials.

Després, tant vares com bastons van perdre utilitat fins que amb l'entrada de la democràcia actual només van servir en les preses de possessió.

Les vares van tornar a servir en determinats moments del procés independentista, com l'entrada dels alcaldes al Parlament amb la vara alçada com a mostra de suport a la majoria independentista del Parlament.

Comarques

Vídeo: Espectaculars imatges aèries de l'Estany de Banyoles després de la borrasca 'Gloria'

A Banyoles, l´estany i molts dels recs d´entrada han arribat a desbordar-se

Preocupació per l'augment de cabal del Ter a poblacions del voltant del pantà de Susqueda

Veïns de Sant Julià de Llor i Bonmatí es confinen al pavelló i Anglès controla la crescuda del riu per si cal tornar a desallotjar

L'Estany de Banyoles es manté desbordat en dos punts

El nivell de l´aigua ha cerscut 3 centímetres

Protecció Civil reactiva el confinament dels municipis des de Susqueda a la desembocadura

Demanen a la gent que viu en zones inundables que es refugiï a les plantes superiors

Sant Julià de Llor i Bonmatí, aïllats per l'increment del cabal del Ter

La riera de Viladrau ha sobreeixit i Protecció Civil demana la població que es mantingui a casa

Hostalric aixeca el confinament i els desallotjats poden tornar a casa seva

L´ajuntament recorda que el municipi segueix en alerta i que l´accés al riu Tordera i la riera d´Arbúcies es mantenen tancats